Ζυθοποιία Θεσσαλίας
H Ζυθοποιία Θεσσαλίας βρίσκεται στην οδό Τσιφλικάκι 3 στο πιο κοντινό χωρίο της Καρδίτσας την Καρδιτσομαγούλα.Στη ζυθοποιία μας, σκοπό μας έχουμε να ταξιδέψουμε μαζί σας σε νέους γευστικούς προορισμούς, για να γνωρίσετε και να αγαπήσετε την ποιοτική απαστερίωτη μπύρα. Ταυτόχρονα, ως επιχείρηση έχουμε στόχο να δίνουμε προτεραιότητα στην Ελληνική αγορά, όπου αυτό είναι δυνατό. Γι’ αυτό δείχνουμε ξεχωριστή φροντίδα σε κάθε στάδιο της παραγωγής και ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε επιλογή μας.
- Τα μηχανήματά μας είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής τεχνολογίας, κατασκευασμένα στην Ελλάδα.
- Το νερό που χρησιμοποιούμε κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα νερά της χώρας μας, ως προς τη σύστασή του, τη σκληρότητά του και συνολικά όλα τα χαρακτηριστικά του. Γι’ αυτό και πετυχαίνουμε κρυστάλλινη διαφάνεια και ξανθό χρώμα στη Στίλβη.
- Επιλέγουμε τις καλύτερες βύνες, οι οποίες παράγονται στην Ελλάδα, με σκοπό να αναδεικνύουμε τη γεύση και το σώμα της μπύρας μας.
- Ο συνδυασμός λυκίσκων που χρησιμοποιούμε δίνει στη Στίλβη το άρωμα και τη χαρακτηριστική πικράδα της.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αγάπη μας για τη μπύρα, η οποία ‘βγαίνει’ κατά τη διαδικασία παραγωγής, αποτυπώνονται στη γεύση και το άρωμα της μπύρας μας, είτε πρόκειται για τη δροσιστική Στίλβη lager, είτε για την αρωματική Στίλβη weiss, είτε για τη γεμάτη γεύση μαύρη Στίλβη.
Για τις μπύρες μας επιλέγουμε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες (βύνη, λυκίσκος και μαγιά), όπου είναι δυνατό Ελληνικής παραγωγής. Η επιλογή γίνεται με κριτήριο την επίτευξη των καλύτερων χαρακτηριστικών στο τελικό προϊόν.
Επιλογή και παραλαβή πρώτων υλών.
Για τις μπύρες μας επιλέγουμε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες (βύνη, λυκίσκος και μαγιά), όπου είναι δυνατό Ελληνικής παραγωγής. Η επιλογή γίνεται με κριτήριο την επίτευξη των καλύτερων χαρακτηριστικών στο τελικό προϊόν.
Άλεση
Η βύνη αλέθεται, ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια διαβροχής της και να γίνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η εκχύλιση του αμύλου και των υπόλοιπων συστατικών της.
Πολτοποίηση
Η βύνη αναμειγνύεται με νερό στη δεξαμενή πολτού (mash kettle) και, ανάλογα με το είδος της μπύρας που παράγεται, επιλέγεται το καταλληλότερο πρόγραμμα αύξησης της θερμοκρασίας.
Φίλτρανση ζυθογλεύκους
Όταν ολοκληρωθεί η πολτοποίηση, ο πολτός μεταφέρεται στη δεξαμενή διήθησης (lauter tun), όπου πραγματοποιείται ο διαχωρισμός του ζυθογλεύκους με φυσική διήθηση – φίλτρανση. Το ζυθογλεύκος επιστρέφει στη δεξαμενή πολτού.
Βρασμός και προσθήκη λυκίσκου
Ακολουθεί γίνεται ο βρασμός του ζυθογλεύκους και η προσθήκη λυκίσκων, οι οποίοι δίνουν στις μπύρες μας την πικράδα και το χαρακτηριστικό τους άρωμα.
Ταχεία ψύξη
Μετά την ολοκλήρωση του βρασμού, και αφού επιτρέψουμε στο μείγμα να ηρεμήσει, ακολουθεί η ταχεία ψύξη του.
Ζύμωση
Κατόπιν, το μείγμα μεταφέρεται στις δεξαμενές ωρίμανσης (fermentation tanks), όπου παραμένει για το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Τη στιγμή της μεταφοράς της, προστίθεται και η μαγιά, η οποία αφαιρείται όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση. Κατά τη ζύμωση λαμβάνει χώρα φυσική ενανθράκωση της μπύρας, ενώ παράγεται και η επιθυμητή ποσότητα αλκοόλης. Από την προσθήκη της μαγιάς μέχρι το άνοιγμα του μπουκαλιού ή το γέμισμα του ποτηριού, η μπύρα δε θα ξαναέρθει σε επαφή με τον αέρα της ατμόσφαιρας: από εδώ και μετά η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε κλειστή εγκατάσταση, από την οποία η μπύρα μας φεύγει σε σφραγισμένα μπουκάλια ή βαρέλια.
Ωρίμανση
Η μπύρα παραμένει στις δεξαμενές ωρίμανσης για όσο χρόνο απαιτείται, μέχρι να αποκτήσει το σώμα της και να ωριμάσει η γεύση και το άρωμά της.
Φιλτράρισμα
Ανάλογα με το είδος της μπύρας ακολουθεί φιλτράρισμα με φίλτρα διαφορετικής διατομής, ώστε να απομακρυνθούν από τη μπύρα τα υπολείμματα της ζύμωσης και να λάβει αυτή την τελική μορφή της: από τη διάφανη lager μέχρι τη Weiss.
Εμφιάλωση – εμβαρέλωση
Η μπύρα τοποθετείται σε δεξαμενή εξυπηρέτησης (serving tank), από την οποία ξεκινά η εμφιάλωση ή εμβαρέλωσή της.
